Hoe gebruik je essentiële oliën

Hoe gebruik je essentiele oliën veilig


Traditiegetrouw werd de voorkeur gegeven aan bepaalde toepassingen van essentiële oliën of aan het exclusief gebruik ervan.  Maar omdat het onderzoek naar essentiële oliën steeds zich blijft ontwikkelen, is er nu een beter begrip van toepassingsmethoden. Alle toepassingen zijn veilig mits op de juiste manier gebruikt*. Een of meerdere toepassingen kunnen worden gebruikt voor een breed spectrum aan emotionele en fysieke wellnesstoepassingen. Ze kunnen worden gebruikt als een enkelvoudige olie of als volgt in complexe blends:

op de Huid

Een zeer effectieve manier om essentiële oliën aan te brengen is op de huid*. Omdat essentiële oliën een laag moleculair gewicht hebben en oplosbaar zijn in lipiden, dringen ze gemakkelijk door in de huid. Eenmaal geabsorbeerd, blijven ze in het toegepaste gebied voor een lokaal voordeel.

Hoewel essentiële oliën gemakkelijk worden geabsorbeerd, zijn er vele manieren om de absorptie te verhogen. Met behulp van een lichte massage zal de bloedtoevoer naar het gebied van toepassing de distributie in het hele lichaam verbeteren. Het gebruik van een draagolie kan ook de absorptie verhogen, vooral bij een droge of schilferige huid, omdat het de huid hydrateert en de olie langzaam verdampt.
Om de kans op het ontwikkelen van een huidgevoeligheid te verminderen, vooral op jonge of gevoelige huid, is het raadzaam om een draagolie (zoals Gefractioneerde Kokosolie) te gebruiken om meer krachtige oliën te verdunnen en bij het voor de eerste keer proberen van een olie. De aanbevolen verdunningsverhouding is meestal één druppel essentiële olie op drie druppels draagolie.
Het is altijd aan te raden om meerdere kleine doses te gebruiken gedurende de dag in plaats van een enkele grote dosis. Begin met de laagst mogelijke dosis (1-2 druppels). Een actuele dosis kan naar behoefte om de 4-6 uur herhaald worden. Omdat elk individu uniek is, zal de dosis voor elk individu variëren op basis van grootte, leeftijd en algemene gezondheidstoestand.
Goede Plekken Waar Je Essentiële Olie Kunt Aanbrengen:
 • Hals en nek
 • Voorhoofd en slapen
 • Borst en buik
 • Armen, benen onder de voeten
Andere Effectieve Methodes van het Aanbrengen op de Huid:
 • Voeg een paar druppels olie toe aan een warm bad
 • Maak een warm of koud kompres door een handdoek of doek in water te weken, essentiële oliën toe te voegen en vervolgens op het gewenste gebied aan te brengen
 • Voeg olie toe aan een lotion of vochtinbrengende crème en breng deze vervolgens aan op de huid
Gevoelige Gebieden die Vermeden dienen te worden:
 • Sommige gebieden in het gezicht, zoals de huid rond de ogen
 • Ogen en binnenkant oren
 • Gebroken, beschadigde of anderszins gewonde huid

Intern

Bepaalde essentiële oliën hebben een rijke culinaire geschiedenis en kunnen worden gebruikt als voedingssupplementen die helpen bij verschillende aandoeningen*. Wanneer je kaneel op uw havermout strooit, een kopje pepermuntthee drinkt of verse basilicumbladeren aan je spaghetti toevoegt, gebruik je in feite enkele vluchtige aromatische essentiële olieverbindingen.

Naast het toevoegen van smaak en geur aan voedsel, bieden essentiële oliën bieden vele gezondheidsvoordelen.  Wanneer je ze in geconcentreerde vorm gebruikt, kunnen essentiële oliën fungeren als gezondheidsbevorderende voedingssupplementen. Inwendig gebruik is een veilige en effectieve toepassing vanwege de geavanceerde fysiologische werking van het menselijk lichaam.

Bij inname komen essentiële oliën rechtstreeks in de bloedstroom terecht via het maagdarmkanaal, waar ze door het hele lichaam worden getransporteerd. Essentiële oliën zijn oplosbaar in vet, zodat ze gemakkelijk naar alle organen van het lichaam, inclusief de hersenen, worden getransporteerd. Daarna, zoals alle dingen die we consumeren, worden essentiële oliën gemetaboliseerd door de lever en andere organen en worden vervolgens uitgescheiden.

De samenstelling van essentiële oliën is zeer complex. Elk bestanddeel bezit een unieke set van biochemische eigenschappen die op verschillende manieren reageren met cellen en organen. Hoewel deze werkingsmechanismen niet volledig worden begrepen, zijn de positieve eindresultaten aangetoond. Het lichaam is echter alleen uitgerust om de juiste doses essentiële oliën aan te kunnen.

De juiste dosering volgens de etiketteringsaanbevelingen en andere professionele richtlijnen moet strikt worden opgevolgd om toxiciteit te vermijden.

Effectieve Methoden voor Interne Toepassing:

 • Gebruik oliën in recepten voor koken of bakken ter vervanging van verse of gedroogde kruiden en specerijen
 • Vergeet niet dat essentiële oliën veel krachtiger zijn dan gedroogde of verse kruiden en specerijen, dus begin met een zeer kleine hoeveelheid.
 • Bij krachtigere oliën kan het beter zijn om ze toe te dienen door middel van tandenstokers (dip het einde van een schone tandenstoker in de olie en voeg dan toe aan het voedsel) in plaats van druppels
 • Voeg essentiële oliën toe aan water, smoothies, melk, thee of andere dranken

Neem essentiële oliën in via een veggiecapsule of voeg toe aan een kleine hoeveelheid appelmoes of yoghurt

*Lees bij alle toepassingen de labels voor specifieke instructies en informatie over veiligheid.
Share

Locatie Yoga Studio

ADRES: Protonenlaan 36• Uden, NB
TEL: 06.52.69.23.09

Kom met ons in contact

Nieuwsbrief