Gezond door een juiste ademhaling

Niet iedereen voelt de behoefte om actief met zijn of haar ademhaling bezig te zijn. Vaak wordt deze interesse pas aangewakkerd op het moment dat stressklachten zich voordoen. Dit komt omdat men de verandering in de ademhaling herkent tijdens deze stressperiodes.  Door dan rustiger en dieper te ademen doorbreek je de klachten en wordt de stress minder. Wanneer je je aandacht vestigt op je ademhaling dan komt je geest tot rust.

Maar er is meer……….

Directe invloed van je ademhaling op je gezondheid.

We ademen ongeveer 15 keer per minuut in en uit. Wanneer je je aandacht brengt naar je ademhaling reduceer je dit direct tot 7 of 8 keer per minuut. Een rustige ademhaling zorgt voor een reactie in je lichaam. Je speekselproductie neemt toe. Ademhalingsoefeningen zorgen dus voor meer speekselafgifte door de speekselklieren. In stressvolle situaties wordt de speekselproductie juist minder.  Een droge mond tijdens stressvolle situaties is ons niet vreemd. Wanneer we rustig ademen neemt niet alleen de productie toe maar ook de samenstelling van het speeksel.  Hier wordt het interessant!

  • Er is een toename zichtbaar van de zogenaamde zenuwgroeifactor (NGF). Een stof die nodig is voor een goede werking van het zenuwstelsel. Deze stof wordt via het speeksel getransporteerd naar de hersenen en andere delen van het lichaam.
  • Er is een toename van de immuunresponsmoleculen. Deze moleculen spelen een belangrijke rol bij de afweer van het lichaam tegen ziektes, virussen en bacteriën. Wij worden continue blootgesteld aan stoffen waar je ziek van kunt worden. Deze eiwitten binden met deze stoffen en voeren ze af.
  • Stress wordt gemedieerd door ontstekingseiwitten. Deze eiwitten zie je minder worden in het speeksel naarmate het stresslevel afneemt. Een toename van ontstekingseiwitten kunnen leiden tot een auto-immuunziekte.

Hieruit blijkt dat het reguleren van je ademhaling een simpel maar  belangrijk instrument is om je gezondheid positief te beïnvloeden.

Ademhalingstechnieken.

Ademhalingstechnieken leer en gebruik je tijdens de yoga les. Helaas beperkt zich dit voor de meeste mensen tot 1 a 2 keer per week. Het zou goed zijn om minimaal 2 tot 3 keer per dag een minuut of 5 bewust met je ademhaling bezig te zijn.  Plan hiervoor vaste momenten in. Bijvoorbeeld 5 minuten voor het ontbijt, lunch en diner.

Hieronder vind je een video waarin verschillende ademhalingstechnieken worden uitgelegd.

 

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Locatie Yoga Studio

ADRES: Protonenlaan 36• Uden, NB
TEL: 06.52.69.23.09

Kom met ons in contact

Nieuwsbrief