Voordelen Neerwaartse Hond

De Neerwaartse hond is een veelbesproken houding en ondanks dat de houding makkelijk oogt is hij voor beginners erg pittig en dat kan soms voor aardig wat gebrom zorgen tijdens de les. Maar hou vol want de houding kent zo veel voordelen dat het zonde zou zijn wanneer deze tijdens een les zou ontbreken.

De Neerwaartse hond is een vaak terugkerende houding waarbij je in een V-vorm staat en het gewicht van je lichaam verdeeld wordt over je handen en voeten. Het is een transitie houding, rust houding, omgekeerde houding en een houding waarbij je kracht opbouwt.  Een houding die dus absoluut niet mag ontbreken tijdens een goede yoga les. Voor beginnende cursisten wordt deze houding zeker niet als een rust houding zien. Toch zal je, wanneer je regelmatig deze houding uitvoert, dit gevoel gaan ervaren. Even doorzetten dus!

Waar staande houdingen vooral kracht opbouwen in de benen vult de Neerwaartse hond een yogaserie mooi aan met zijn verscheidenheid aan voordelen. Het is een milde omgekeerde houding en omdat de meeste omgekeerde houdingen binnen de yoga voor een beginner nog niet toegankelijk zijn is dit een heel mooi alternatief.

De houding kent veel voordelen maar ik zal de belangrijkste beschrijven.

 1. verhoogd de bloedcirculatie

  Omgekeerde houdingen zorgen er voor dat er meer bloed richting het bovenlichaam stroomt. Door de omgekeerde houding stroomt het bloed makkelijker naar je hersenen wat je hernieuwde energie geeft. Na het opstaan, na een dag werk of na het hardlopen is dit een hele fijne oefening om je energielevel weer op pijl te brengen.

 2. versterkt armen, schouders en benen

 3. verlengt hamstrings, kuitspieren, handen en voeten

  Flexibele spieren zorgen voor een optimale beweeglijkheid van de gewrichten en een betere houding. Daarnaast zorgt het verlengen van een spier voor een betere doorbloeding waardoor er meer voedingstoffen bij kunnen.  In stressvolle situaties verkrampen spieren wanneer je leert je spieren te ontspannen en te verlengen verminder je stress.

 4. verlengt je ruggenwervel en versterkt je rug

  De houding zorgt voor ruimte tussen je ruggenwervels waardoor de spieren rondom je ruggenwervel de kans krijgen even te ontspannen. Heb je last van verkrampte spieren in je rug dan kan deze houding je verlichting geven.

 5. heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel

  Een omgekeerde houding heeft een kalmerende invloed op het zenuwstelsel.  Hierdoor wordt stress verminderd.

Uiteraard geldt voor iedere oefening dat je alleen van de voordelen kunt genieten wanneer je de houding juist uitvoert.

 

Yoga,Yogastudio,Yoga uden,Yogalessen uden veghel,Yoga Uden,Yogalessen Uden,Hatha Yoga,Vinyasa Yoga,Yin Yoga,Restorative Yoga,Puur Yoga Uden,Yoga Docente

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Locatie Yoga Studio

ADRES: Protonenlaan 36• Uden, NB
TEL: 06.52.69.23.09

Kom met ons in contact

Nieuwsbrief