Helpt yoga bij schildklierproblemen?

Yoga en Schildklierproblemen.

Tijdens mijn tweede zwangerschap kreeg ik een ontsteking aan mijn schildklier waardoor deze te langzaam werd.

Afgelopen 8 jaar ben ik op zoek geweest naar antwoorden op alle vragen die ik had en waarvoor ik helaas bij artsen niet terecht kon.  De kennis lijkt er niet te zijn. De informatie die ik heb gevonden  en mij het aha effect gaven wil ik graag delen. “Yoga en schildklierproblemen” is de titel van dit artikel waarin ik duidelijkheid wil geven over de functie van de schildkier,  aandoeningen aan de schildklier en schildklierproblemen in relatie tot sport en yoga. 

De Schildklier

De schildklier is onderdeel van het endocriene systeem wat samen met het zenuwstelsel een van de hoofdsystemen van het lichaam is. Het endocriene systeem is verantwoordelijk voor het leveren van de zogenaamde signaalstoffen die hormonen genoemd worden.

De schildklier is de grootste klier in het lichaam. Deze klier zit in je hals vlak onder het strottenhoofd.  Het bestaat uit twee verbonden lobben.
Thyroxine (T4) is een hormoon dat wordt geproduceerd in de schildklier. Deze wordt door het bloed naar de doelcellen vervoert en vervolgens omgezet in triiodothyronine (T3). T3 is het actieve hormoon en is verantwoordelijk voor je:

  • metabolisme
  • lichaamsgroei
  • lichaamstemperatuur
  • spierkracht
  • eetlust
  • gezondheid van het hart
  • hersenen
  • nieren 
  • voortplantingsorganen

De schildklier wordt door de schildklier stimulerend hormoon (TSH) aangestuurd. Dit hormoon wordt geproduceerd door een klier in de hersenen. Deze klier ontvangt informatie van het lichaam inzake het metabolisme, bloeddruk etc.. De klier reageert door het verhogen of verlagen van de TSH productie. Wanneer TSH wordt verhoogd zal de schildklier de productie van thyroxine (T4) vergroten. Het gevolg is dat de TSH verlaagd wordt en dan zal de schildklier de productie minderen.
De schildklier produceert ook kleine hoeveelheden Triiodothyronine (T3) en calcitonine, die helpen bij het reguleren van het calciumgehalte in het bloed.

Yoga met schildklierproblemen, yoga, yoga uden, Yogastudio Uden, Yogalessen Uden,vinyasa yoga, yin yoga

Aandoeningen schildklier

De schildklier kan in zijn werking worden beïnvloed door schildklierziekten.  Ziektes kunnen ervoor zorgen dat de klier te langzaam, te snel of helemaal niet meer werkt en dit heeft invloed op alle bovengenoemde processen.  Het lichaam is niet meer in staat om processen normaal door te laten lopen en dit uit zich bij een langzame schildklier in bijvoorbeeld een droge huid, opgezwollen gezicht, spierzwakte, spierpijn, stijfheid of zwelling in de gewrichten.  Bij een te snelle schildklier worden alle processen versneld en dit kan zich uiten in  bijvoorbeeld een hoge hartslag, snelle stofwisseling en gewichtsverlies. Medicijnen zijn nodig om symptomen te bestrijden.

Schildklieraandoening in relatie tot sport

Studies tonen aan dat sport invloed heeft op de activiteit van vele klieren en de productie van de hormonen. Ook de T4 in het bloed verhoogt. Hoe hoger de hartfrequentie des te meer T4 vrijkomt in het bloed. Maximale aërobe oefening beïnvloedt sterk het niveau van circulerende schildklierhormonen. Voor mensen met een schildklier probleem kan het mogelijk zijn dat de schildklier niet genoeg T4 hormonen kan produceren. Het is dan niet mogelijk om effectief te reageren op deze “stress-situatie” van het lichaam.

Het is ook mogelijk dat de spieren fysiologisch veranderen. Een afname van de mitochondria is zichtbaar in de spieren. Dit veroorzaakt een gebrek aan energie in de spieren waardoor er eerder verzuring optreedt. (De mitochondria zijn de energiefabriekjes in het lichaam).

De vezels in de spieren kunnen ook veranderen. Meer langzame spiervezels verschijnen en de snelle dikke spiervezels worden dunner. Als de snelle dikke spiervezels dunner worden neemt de kracht in de spieren af.

Een andere oorzaak voor een verstoring in de spieren is het metabolisme. De verandering in het vetmetabolisme en vermindering van glycogeen zal leiden tot een vermindering van fosfaten in de spieren. Deze fosfaten zijn nodig voor de energievoorziening in de spieren.

Klachten  als spierpijn, stijfheid en kramp kunnen optreden. Gewrichtspijn, problemen in de coördinatie en een gebrek aan energie in de spieren door de daling van de mitochondriën. Deze symptomen kunnen veranderen als men op tijd wordt behandeld met de juiste medicatie, maar het kan ook gebeuren dat symptomen blijven. Men weet nog niet precies waarom deze symptomen aanhouden.  Meer onderzoeken zullen dit moeten uitwijzen.

Yoga en schildklierproblemen

Een groot deel van artikelen op het internet suggereren dat hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie kunnen worden genezen door yoga. Nou, dit is niet waar! Yoga heeft zeker grote voordelen voor schildklier patiënten, maar om mensen te laten geloven dat het hierdoor volledig kan worden genezen vind ik persoonlijk niet OK.  Yoga en schildklierproblemen. 

Mensen die lijden aan een schildklieraandoening moeten wel hun leven veranderen. Zoals reeds aangegeven speelt de schildklier een grote rol in het metabolisme. Daardoor heeft je manier van leven invloed op je stofwisseling.  Slechte voeding, stress, onregelmatige slaap en (fysieke) pijn zijn enkele van de factoren die het metabolisme kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk dat Schildklier patiënten deze fluctuaties zo laag mogelijk houden. Goed voor jezelf zorgen is voor schildklier patiënten net zo belangrijk als voor gezonde mensen. Het is alleen zo dat het lichaam van de schildklier patiënt niet meer zo goed kan aanpassen. Zij voelen de gevolgen onmiddellijk. Dus gezonde voeding, voldoende slaap en minder stress is zeer gunstig voor schildklier patiënten.

De manier waarop je handelt en voelt in het leven heeft invloed op je stresslevels. Laat los wat je niet nodig hebt, spreek de waarheid en heb controle over je impulsen. Een rustig eerlijk leven zorgt voor weinig stress.
Zorg goed voor jezelf, wees gelukkig en leef in het moment. Het goed verzorgen van je lichaam voorkomt grote schommelingen in het metabolisme.

Bewegen van het lichaam door yogahoudingen is een hele goede manier om kracht op te bouwen en stijfheid of kramp in de spieren te verminderen. Het zal ook een positief effect  hebben op je stofwisseling. Een schildklier patiënt zal zijn of haar limiet sneller bereiken en heeft over het algemeen meer tijd nodig om te herstellen.  Een voordeel van Yoga is dat je elk moment van de dag op je mat kan stappen en zelf de intensiteit kan bepalen.   Yoga en schildklierproblemen.

Yoga heeft zeker een positief effect op de organen van het endocriene systeem. Verschillende yogahoudingen zorgen voor een bepaalde stretch of compressie in het halsgebied waar de schildklier ligt. Deze houdingen zorgen voor een massage van de klier. Sommige yoga houdingen zoals omgekeerde houdingen (inversies) laten de bloedstroom in de richting van de schildklier toenemen. Dit zal de functie van de schildklier verbeteren.

Yogahoudingen voor de schildklier

Voorbeelden van omgekeerde houdingen zijn:

  • Halasana (ploeg)
  • Ustrasana(kameelhouding)
  • Setu Bandha sarvangasana (Brug)
  • Sarvangasana (kaarshouding)

Voorbeelden van houdingen waarbij de klier wordt gemasseerd zijn:

  • Utthita Parsvakonasana  (gestrekte driehoek)
  • Bhudjangasana (Cobra)
  • Urdva Mukha Savasana (Opwaarts kijkende hond)
  • Matsyasana

Yoga en schildklierproblemen, yoga, yoga uden, Yogastudio Uden, Yogalessen Uden,vinyasa yoga, yin yoga

Yoga kan veel positieve dingen toevoegen aan je leven en misschien zal het inderdaad na een bepaalde tijd je schildklier verbeteren. 

Yoga kan daarnaast ook een grote rol spelen in de acceptatie. Het accepteren en liefhebben van je lichaam zoals het nu is. Het geeft je de kracht om je eigen schoonheid te zien en het helpt je het vertrouwen te vinden om soms een andere richting te kiezen dan je voor ogen had.

De voordelen kun je alleen proeven als je de moed hebt te starten met yoga en open staat voor alles wat er op je pad komt.

Namasté

 

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Locatie Yoga Studio

ADRES: Protonenlaan 36• Uden, NB
TEL: 06.52.69.23.09

Kom met ons in contact

Nieuwsbrief