Yoga met hulpmiddelen

Yoga is een moment waarop je naar binnen keert, je een moment voor jezelf neemt, je hoofd leeg maakt, je focus verlegd naar je bewegingen, je lichaam en je ademhaling. Het klinkt allemaal fantastisch maar hoe leg je je focus volledig bij jezelf wanneer je in een klas vol met andere cursisten staat? Sommige cursisten en vooral beginnende cursisten zijn nog veel gefocust op hun omgeving en medecursisten. Daarin komt stiekem toch het competitieve en een bepaalde vorm van onzekerheid naar voren. Men wil kunnen wat anderen kunnen en hoe men zich voelt is dus feitelijk afhankelijk van het niveau van de medecursisten. En dat is jammer want het beïnvloedt het effect van je yoga les enorm. Het gebruik van hulpmiddelen tijdens een yogales wordt dan vaak afgeslagen en dat is jammer. Yoga met hulpmiddelen.

“Sommige cursisten en vooral beginnende cursisten zijn nog veel gefocust op hun omgeving en medecursisten.”

Zo ligt er ook een enorme taboe op het gebruik van hulpmiddelen tijdens een yoga les.  Een tijdje geleden gaf ik les aan een klas waar een beginnende cursiste mijn advies een blok te gebruiken afwees omdat op dat moment de andere cursisten ook geen blok gebruikten.

Kussens, blokken of riemen worden veel gebruikt als hulpmiddel tijdens een yogales. Niet omdat je niet goed genoeg bent maar yoga met hulpmiddelen helpen je verdieping te vinden in een yogahouding. Yoga gaat om ruimte maken en daarin maakt het niet uit of je nu beginnend of gevorderd cursist bent.  We zijn allemaal uniek in wie en wat we zijn. Geen enkel lichaam is hetzelfde. Het is een hypothese te denken dat je flexibel moet zijn om yoga uit te oefenen. Om te voelen is er juist een bepaalde weerstand nodig. Hele flexibele mensen voelen deze weerstand niet en dan is het lastig de juiste verdieping in een houding te vinden.

“We zijn allemaal uniek in wie en wat we zijn. Geen enkel lichaam is hetzelfde”

Er is namelijk een groot verschil tussen een yoga oefening correct uitvoeren en een yoga oefening perfect uitvoeren.  Wanneer je een oefening correct uitvoert heeft dat veel positieve fysieke effecten en zal door de ruimte die je creëert in je lichaam de energie vrij door je lichaam kunnen stromen. Daarnaast behoedt het correct uitvoeren van een houding je van vervelende blessures. Perfectie is iets wat we vaak nastreven maar wat absoluut niet het doel van yoga is. Plaatjes op internet suggereren helaas anders.

 “Er is een groot verschil tussen een yoga oefening correct uitvoeren en een yoga oefening perfect uitvoeren”

Yoga met hulpmiddelen heeft verschillende functies.

  1. Ze zorgen voor stabiliteit
  2. Ze helpen je je lichaam meer en op de juiste manier te openen
  3. Ze dragen bij aan je flexibiliteit
  4. Ze voorkomen blessures

Wanneer je dus de hulpmiddelen juist gebruikt kun je optimaal profiteren van de positieve effecten van een houding.

Het zal even wennen zijn dergelijke hulpmiddelen te gebruiken en misschien ervaar je het in het begin als lastig. Toch kan ik het iedereen aanraden om ze te gebruiken. Zowel beginnende als gevorderde cursisten hebben er profijt bij.

” Met hulpmiddelen profiteer je optimaal van de positieve effecten van een houding”

Zorg dat je altijd een blok een riem in de buurt van je matje hebt liggen zodat je er makkelijk bij kunt. En leer ze te gebruiken. Speel er mee. Hoe voelt een houding zonder hulpmiddelen en hoe voelt een houding met hulpmiddelen. Wat voelt voor jou het beste.

Het helpt je je aandacht bij jezelf te houden en minder bij je omgeving. Het schept ruimte om optimaal met je eigen groei bezig te zijn. Die ruimte is er dus pak hem.

Namasté

Puur Yoga Uden

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Locatie Yoga Studio

ADRES: Protonenlaan 36• Uden, NB
TEL: 06.52.69.23.09

Kom met ons in contact

Nieuwsbrief