Je ademhaling als instrument om emoties te reguleren

Tijdens een yogales staat je ademhaling centraal en je yogadocent brengt continue je focus terug naar je ademhaling.  Maar waarom is je ademhaling nu zo belangrijk? Ademhalen is toch een automatisch proces?

Ademen is je belangrijkste link met het leven. De zuurstof die je inademt  is de belangrijkste bron waarmee je je lichaam voedt.  Ademhalen is iets vanzelfsprekends het gaat vanzelf. En dat is maar goed ook want stel je voor dat je vergeet te ademen……

Je kunt je ademhaling wel beïnvloeden. Je kunt momenten creëren waarin je bewust met je ademhaling bezig bent.  Door deze momenten leer je je ademhaling optimaal te gebruiken. Je ademhaling is namelijk een belangrijk instrument voor het reguleren van emoties.

Ademhaling als instrument

Je hebt vast wel eens iemand in een stressvolle situatie het advies gegeven een paar keer rustig in en uit te ademen.  Maar waarom eigenlijk? Je hebt zelf ook wel eens gemerkt dat je oppervlakkiger ging ademen in stressvolle situaties.  Misschien heb je er nooit zo bij stil gestaan maar je ademhaling wordt beïnvloed door je emoties en anderzijds kun je je ademhaling gebruiken om je emoties weer te beïnvloeden. In een stresssituatie adem je oppervlakkiger en hiermee geef je je lichaam een signaal dat het zich klaar moet maken om te vluchten.  Je spieren reageren en spanning bouwt zich op. Belangrijke functies worden even op een laag pitje gezet omdat er maar een doel is op dit moment. Zo snel mogelijk vluchten.  Wanneer deze stresssituatie te lang aanhoudt heeft dat gevolgen voor je gezondheid. Belangrijke functies blijven immers langere tijd op een lager pitje staan.

Wanneer je bewust het ademhalingspatroon verandert tijdens zo’n stresssituatie, kun je daarmee dus je emotionele staat beïnvloeden. Je stressniveau daalt en je lichaam kan weer normaal werken. Belangrijke functies werken weer optimaal.

Door continue deze controle te behouden heeft dat invloed op hoe je denkt en hoe je in contact staat met de wereld om je heen. Het helpt je om op een andere manier met gebeurtenissen in je leven om te gaan. Gebeurtenissen waar je misschien niet direct invloed op kan uitoefenen maar die wel een enorme impact op je hebben.  Je ademhaling is een belangrijk instrument om normaal te kunnen functioneren in een wereld waarin een hoop  van je wordt verwacht.

Een optimale ademhaling creëert rust in je hoofd waardoor je je ook meer bewust wordt van je lichaam. Wij zitten te veel in ons hoofd.  Stresssituaties of andere ongemakken voel je daardoor eerder. Dat voorkomt sluipende stresssituaties.

Ademhaling tijdens een yogales

Tijdens een yogales is je ademhaling ontzettend belangrijk.

Hier leer je je bewust te worden van je ademhaling. Dat neem je ook weer mee van je mat in je dagelijks leven en helpt je beter om te gaan met moeilijke situaties.

Ook kun je, door bepaalde ademhalingstechnieken toe te passen, tijdens de les efficiënter ademen.  Wanneer je deze ademhaling goed afstemt op je bewegingen zal je lichaam met meer gemak meer houdingen aankunnen.  Wanneer je ademhaling onder controle is ben je je ook meer bewust van de houdingen en kun je deze optimaliseren.

Ademhalingsoefeningen

Nadi Shodhan Pranayama

Deze ademhalingsoefening helpt je om stress te verminderen.

 • Zoek een comfortabele houding waarin je langere tijd met een rechte rug kunt zitten. Ontspan je schouders.
 • Leg je linkerhand op je linker knie. Je handpalm wijst naar boven.
 • Leg de top van je wijs en middelvinger van je rechterhand tussen je wenkbrauwen, de ringvinger en de pink op je linker neusgat, je duim op je rechter neusgat.
 • Duw met je duim het rechter neusgat dicht en adem langzaam uit door je linker neusgat.
 • Adem nu in door je linker neusgat en duw nu je linker neusgat dicht met je ringvinger en pink. Haal je duim van je rechterneusgat en adem uit vanuit je rechterneusgat.
 • Adem nu in vanuit je rechterneusgat en adem uit door je linker neusgat. Je hebt nu 1 ronde voltooid.
 • Voltooi in totaal 9 rondes. Houd hierbij je ogen gesloten en adem rustig, lang en diep.
Ujjayi Pranayama

Deze ademhalingstechniek pas je toe tijdens een Yogales. Hierdoor neem je meer zuurstof op, houd je het ritme beter vast en bouw je energie op.

Hieronder vind je een korte instructie van deze pranayama.

 • Adem diep in door je neus
 • Adem vervolgens uit door je mond waarbij je net doet alsof je een spiegeltje wilt beslaan.
 • Herhaal dit een aantal keer.
 • Adem nu in door je mond op dezelfde wijze als je uitademt.  Je stemspleet wordt hierbij iets gesloten.
 • Adem op deze manier door maar dan met je mond gesloten.

 

 

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Locatie Yoga Studio

ADRES: Protonenlaan 36• Uden, NB
TEL: 06.52.69.23.09

Kom met ons in contact

Nieuwsbrief